1. Verwijzing
Multiple Sclerose (MS)
Klachten die vaak aanleiding zijn voor een onderzoek naar MS staan hieronder beschreven.
- Een oogzenuwontsteking (moeite met kleuren zien, scherp zien en er kan een hevige pijn ontstaan achter het oog)
- Een ruggenmergontsteking (een dof gevoel van de benen, minder balans, moeite met lopen en/of plassen)
- Eenzijdige tintelingen of een raar gevoel van het gelaat, been of een arm, soms gepaard met krachtverlies
- Moeite met lopen, met name houterig, en stijfheid van de benen
- Minder energie, minder belastbaarheid
Eerste aanval/CIS
De eerste aanval of uiting wordt ook wel een ‘CIS’ genoemd (clinically isolated syndrome). Hierbij is sprake van een MS-aanval, al zet de ziekte niet altijd door.
MS-schub
Nieuwe MS-klachten, die langer dan 24 uur duren, worden ook wel MS-schubs’ genoemd. Vaak vroeg in de ziekte kunnen deze klachten vrijwel volledig herstellen, vaak in een periode van dagen tot weken. Soms herstelt het niet helemaal.
Pseudo-schub
Als een patiënt in een later stadium ziek wordt (bijvoorbeeld door een urineweginfectie) kunnen oudere klachten weer opspelen. Dit wordt een pseudo-schub genoemd enkan voor u als patiënt erg lijken op een echte schub. Deze tijdelijke klachten verdwijnen dan ook weer na behandeling van het onderliggende probleem (dus door de toediening van antibiotica bij een urineweginfectie).
Uhthoff fenomeen
Bij een grote lichamelijke inspanning of bij zeer warme dagen ervaren veel patiënten ook een tijdelijke achteruitgang in functie. Deze achteruitgang door warmte of inspanning wordt ook wel het Uhthoff fenomeen genoemd.
Heeft u last van bovenstaande symptomen en bent u niet bekend met ziekte, neem dan contact op met uw huisarts. Uw huisarts kan u doorverwijzen naar de polikliniek Neurologie van het Maasstad Ziekenhuis.