21-04-2018

Officiële opening kindvriendelijke verbandwisselkamer Brandwondencentrum Rotterdam tijdens Open Dag in Maasstad Ziekenhuis

Op zaterdag 21 april werd de nieuwe kindvriendelijke verbandwisselkamer van Brandwondencentrum Rotterdam officieel geopend. Daarbij waren een aantal speciale gasten aanwezig zoals sponsoren, die dit financieel mogelijk hebben gemaakt, patiënten en de Nederlandse Brandwonden Stichting. Wietske Vrijland, bestuurslid Maasstad Ziekenhuis: “Met deze verbandwisselkamer wordt het leed – van de zeer pijnlijke en soms uren durende verbandwisselingen – verzacht. De kamer bevat verschillende moderne middelen om zowel jonge als oudere patiënten af te leiden.”

Afleiding voor minder pijn
Onderzoek heeft aangetoond dat afleiding helpt om pijn te verminderen en (meer) trauma en angst te voorkomen. Daarom sloegen het Maasstad Ziekenhuis en de Nederlandse Brandwonden Stichting de handen ineen. In de nieuwe verbandwisselkamer wanen de patiënten zich in een compleet andere wereld door de versierde muren, speciale verlichting, rustige atmosfeer en kunnen zij via audiovisuele middelen de gewenste afleiding opzoeken (YouTube, Netflix, films, games et cetera). 

Bijzondere opening
De verbandwisselkamer werd symbolisch geopend door de jonge brandwondenpatiënt Sem, die zelf in Brandwondencentrum Rotterdam is verzorgd, en de Rotterdamse zanger Lee Towers. Dit deden zij door samen een lint door te knippen bij de sponsorwand voor de ingang van het brandwondencentrum. Ook de sponsorwand werd daarmee officieel onthuld, als dank aan de sponsoren voor hun steun aan het brandwondencentrum. Een groot aantal mensen – sponsoren – is namelijk in beweging gekomen om geld in te zamelen voor dit project. Zowel bedrijven als particulieren hebben aanzienlijk bijgedragen, bijvoorbeeld door zich te laten sponsoren tijdens sportieve evenementen. Kees van der Vlies, medisch manager van Brandwondencentrum Rotterdam: “De zorg die ons centrum verleent, gaat 24 uur per dag door en gaat boven alles. Daarom was het voor de genodigden niet mogelijk de verbandwisselkamer zelf te bezichtigen. Om ze toch een indruk te geven van het eindresultaat, hebben wij een filmpje gemaakt. In dit filmpje geeft een medewerker van het brandwondencentrum de kijkers een complete rondleiding door de nieuwe verbandwisselkamer. Ik ben ontzettend blij met deze mooie behandelruimte die ons helpt onze zorg nog patiëntvriendelijker te maken.”    

Foto: de symbolische opening van de nieuwe verbandwisselkamer door brandwondenpatiënt Sem en zanger Lee Towers

Geslaagde Open Dag
De opening van de verbandwisselkamer vond plaats tijdens de Open Dag op de Zorgboulevard, waarvan het Maasstad Ziekenhuis onderdeel uitmaakt. De dag werd – namens alle organisaties op de Zorgboulevard – geopend door dansers van MOVES! Rotterdam.

Van alles te doen en bekijken
Ondanks het mooie weer brachten vele patiënten en andere geïnteresseerden een bezoek aan het ziekenhuis waar van alles te doen en bekijken was. Verdeeld over de dag werden verschillende rondleidingen gegeven. Afdelingen lieten trots zien wat zij allemaal doen voor hun patiënten. Veel aandacht trok de ‘Da Vinci Robot’ (operatierobot) waarop kinderen onder meer ‘Dokter Bibber’ konden spelen en zo de robot konden uitproberen. Ook de Gipskamer trok veel belangstelling. Meer dan 200 kinderen lieten een arm gipsen in een vrolijke kleur. In de Maasstadzaal konden bezoekers op twee momenten een operatie bijwonen. Dit was mogelijk door een rechtstreekse verbinding met de operatiekamer en – uiteraard – met toestemming van de geopereerde patiënten. Kortom, het was een geslaagde Open Dag.

 Foto: tijdens de Open Dag konden kinderen onder andere een levensechte pop verzorgen