18-11-2021

Maasstad Ziekenhuis richt Wegrakingencentrum op voor epilepsie en syncope

Zo snel mogelijk een diagnose. Dat is wat patiënten willen als zij buiten bewustzijn raken en niet weten waarom. Aanvallen waarbij iemand seconden tot minuten buiten bewustzijn is heten wegrakingen. Dit is vaak een angstige ervaring, ook voor mensen in de omgeving. Het Maasstad Ziekenhuis heeft een speciaal Wegrakingencentrum opgericht om de zorg voor deze patiënten zo goed mogelijk te organiseren. Een team van specialisten werkt samen, waardoor patiënten sneller bij de juiste arts komen en eerder weten wat er aan de hand is. De kwaliteit van de zorg voor epilepsie en syncope is zo goed, dat het eind september is opgenomen in het register voor topklinische zorg.

Verschillende oorzaken, één team artsen

Een wegraking is een korte aanval van bewusteloosheid. Dit wordt meestal veroorzaakt door epilepsie of ‘syncope’. Bij een syncope gaat er te weinig bloed naar de hersenen. Dit kan komen door flauwvallen, lage bloeddruk of een hartritmestoornis. Bij epilepsie is er even een soort kortsluiting in de hersenen. De oorzaak van een wegraking kan ernstig zijn, maar meestal is het onschuldig. De verschillende soorten wegrakingen kunnen erg op elkaar lijken. In het behandelteam van het Wegrakingencentrum zitten daarom verschillende medisch specialisten zoals een cardioloog, neuroloog, vasculair internist en een kinderarts. Verder is een psycholoog betrokken. Dit is omdat de oorzaak van een wegraking ook psychisch kan zijn, of omdat patiënten erg angstig kunnen zijn.

Het verhaal van de patiënt centraal

Wegrakingen

Het behandelteam bespreekt iedere week de nieuwe aanmeldingen. Samen bespreken de artsen het verhaal dat bij de klacht van de patiënt hoort. Is een probleem ingewikkeld? Dan gaan twee verschillende specialisten tegelijk met de patiënt in gesprek, bijvoorbeeld een cardioloog en een neuroloog. Het verhaal van de patiënt wordt heel precies besproken. Ook luisteren de artsen goed naar de informatie van de mensen die de wegraking hebben gezien. Meestal is de oorzaak van de wegraking dan snel duidelijk. Vaak is dan geen onderzoek meer nodig.

In één keer goed verwijzen

Huisartsen zien vaak bezorgde patiënten in hun spreekkamer. Omdat de verschillende soorten wegrakingen zo op elkaar lijken was het voor een huisarts moeilijk om in één keer naar de juiste specialist te verwijzen. Hierdoor kon het lang duren voordat de patiënt duidelijkheid kreeg. Nu verwijst de huisarts direct naar het Wegrakingencentrum. Zo is de patiënt eerder gerustgesteld. Is er onderzoek of behandeling nodig? Dan gaat dat nu ook sneller.

Enthousiast en trots

Wat wij heel belangrijk vinden: zorgen dat mensen zo snel mogelijk weten wat ze hebben,’ zegt Barbara Kuijper, neuroloog in het Maasstad Ziekenhuis. ‘Een wegraking is vaak iets onschuldigs, maar de patiënt zit er wel mee. Wij zorgen dat ze een diagnose krijgen. Deze samenwerking was al lang een wens. Ik ben heel enthousiast over het resultaat en trots op het teamwork dat we laten zien.’

Slimme toekomst door onderzoek

Goede zorg gaat verder dan samenwerken. Er wordt wetenschappelijk onderzoek gedaan om de zorg verder te verbeteren. Dit zal in de toekomst voor nog meer slimme vernieuwingen zorgen. Zo is er een onderzoek gestart naar het werken met een smartwatch. Dit is een horloge dat bijvoorbeeld hartritmestoornissen in de gaten kan houden. Als specialisten hun patiënten met nieuwe technieken ook meer op afstand kunnen begeleiden, dan geeft dat veel mogelijkheden en vrijheid. Bloeddruk meten kan de patiënt nu al thuis. Met een app op de telefoon kan de arts op afstand de meting bekijken. Patiënten hoeven hierdoor minder naar het ziekenhuis te komen.