Veelgestelde vragen Robot Expertisecentrum
Hier behandelen wij de vragen die veel gesteld worden.
Waarom kiezen voor het Robot Expertisecentrum van het Maasstad Ziekenhuis?
In het Robot Expertisecentrum werken specialisten met de meeste ervaring op het gebied van robotoperaties. Met meer dan 2500 robotoperaties, profileert het Maasstad Ziekenhuis zich in Nederland als een expertisecentrum op het gebied van robotgeassisteerde laparoscopische chirurgie. Het Maasstad Ziekenhuis beschikt als enige ziekenhuis in Nederland over twee Si da Vinci Robot systemen. Ook zijn er twee medisch specialisten (uroloog O.S. Klaver en gynaecoloog M. Aktas) werkzaam die officieel benoemd zijn tot proctor en daardoor bevoegd zijn om scholing te geven aan artsen van andere ziekenhuizen die een da Vinci systeem hebben geïnstalleerd. In het Robot Expertisecentrum in Rotterdam kunnen patiënten met meerdere aandoeningen waaronder prostaatkanker, vernauwing van het nierbekken, nierkanker, verzakkingen aan de baarmoeder en vaginatop, baarmoederverwijdering en endeldarmkanker terecht voor een behandeling met de da Vinci Robot.
Wat zijn de voordelen van een Robot Expertisecentrum?
De voordelen van een Expertisecentrum zijn:
- Veilig, betrouwbaar en deskundig
- Korte wachttijd
- Specialisten met meeste ervaring
- Twee da Vinci robotsystemen
- Opleidingscentrum voor artsen
- Onderzoekscentrum robotchirurgie
Kan ik bij het Robot Expertisecentrum terecht voor een second opinion?
Ja, u kunt bij onze specialisten altijd terecht voor een second opinion.
Wat is robotchirurgie of een robotoperatie?
Een robotoperatie of robotchirurgie is een operatie met behulp van de da Vinci robot. De specialist bevindt zich in een soort cockpit naast de operatietafel. Zijn of haar hoofd rust in een driedimensionaal beeldscherm, waardoor het lijkt alsof de specialist zich in de buik van de patiënt bevindt.
De robotarmen bedient hij met fijngevoelige joysticks die de chirurgische instrumentjes aansturen. Op de millimeter nauwkeurig wordt zodoende het weefsel uit de weg geschoven, aangesneden of afgeklemd. In het Robot Expertisecentrum Nederland te Rotterdam kunnen patiënten met meerdere aandoeningen waaronder prostaatkanker, vernauwing van het nierbekken, nierkanker, verzakkingen aan de baarmoeder en vaginatop, baarmoederverwijdering en endeldarmkanker terecht voor een behandeling met de da Vinci Robot.
Betekent robotchirurgie dat je door een machine geopereerd wordt?
Nee, u wordt niet door een machine geopereerd. De da Vinci robot is niet computer gestuurd en voert ook geen zelfstandige handelingen uit. De specialist (gynaecoloog, uroloog of chirurg) stuurt vanuit de console de robotarmen aan.
Wanneer kom ik in aanmerking voor een operatie door middel van de robot?
Dit is van verschillende factoren afhankelijk. Hier is geen eenduidig antwoord voor te formuleren. U kunt, na verwijzing door uw huisarts, een afspraak maken met een van onze specialisten, zij bespreken met u of u al dan niet in aanmerking komt voor een robotoperatie.
Hoe verloopt het behandeltraject?
Hoe het behandeltraject verloopt hangt uiteraard af van de aandoening die u heeft. Klik op aandoeningen en lees hier per aandoening hoe het behandeltraject eruit ziet.
Wat zijn de voordelen ten opzichte van een ‘gewone’ operatie?
Na de uiterst precieze operatieve handelingen met behulp van de da Vinci robot en dankzij de bekwaamheid van de urologen, chirurgen en gynaecologen, heeft u:
- minder pijn door het ontbreken van een grote wond.
- kortere herstelperiode nodig en een korter verblijf in het ziekenhuis.
- kleinere littekens dan bij een “klassieke” operatie. De robot maakt gebruik van enkele kleine sneetjes van 5-12 mm.
Hoe snel kan ik geholpen worden?
Met de aanschaf van twee da Vinci robotsystemen zijn de wachttijden aanzienlijk verminderd. Binnen 2 weken na verwijzing door uw huisarts kunt u op de poli terecht en vervolgens wordt u binnen 4 tot 6 weken al geopereerd. Klik op actuele wachttijden om te zien welke wachttijden er op dit moment gelden voor een polikliniek bezoek, een behandeling of een diagnose.
Wie opereren er met de robot?
Binnen het Robot Expertisecentrum Nederland opereren chirurgen, gynaecologen en urologen met de da Vinci Robot. Wilt u weten wie dit zijn? Kijk dan bij Ontmoet de deskundigen.
Ik hoor soms kritische geluiden over de operatierobot. Hij zou ‘te duur’ zijn en ‘de meerwaarde niet wetenschappelijk aangetoond'. Hoe zit dit?
De da Vinci is een duur apparaat. Het apparaat kost 2 miljoen euro. Studies laten echter zien dat deze hogere investering wordt terugverdiend doordat de kosten na de robotgeassisteerde operatie lager liggen, doordat er minder opnamedagen nodig zijn en het met minder bloedverlies en bloedtransfusie gepaard gaat. Ook is uit grote studies gebleken dat deze operaties met minder complicaties en een beter functioneel herstel gepaard gaan. De richtlijn van de Nederlandse Vereniging van urologie verkiest robot-geassisteerde prostaatoperaties daarom boven conventionele kijkoperaties en open operaties.
Heb ik een verwijzing nodig?
Hoe maak ik een afspraak?
U kunt onder contact een contactformulier invullen, dan bellen wij u terug. Wilt u zelf direct contact opnemen? Dan kunt u onderstaande nummers bellen.
Voor robotchirurgie bij prostaatkanker/ nierbekkenkanker/ nierbekkenvernauwing met de afdeling urologie via tel. 010 - 291 22 65.
Voor robotchirurgie bij verzakking van de baarmoeder/vaginatop of baarmoederverwijdering kunt u contact opnemen met de polikliniek gynaecologie via tel. 010 - 291 22 80.
Voor robotchirurgie bij darmkanker kunt u contact opnemen met de polikliniek chirurgie via tel. 010 - 291 22 45.