Brandwonden

Een brandwond is een gedeeltelijke of volledige beschadiging van de huid, die wordt veroorzaakt door inwerking van onder andere warmte, hete vloeistoffen, elektriciteit of chemische stoffen.

Soorten brandwonden

De ernst van de brandwond hangt van een aantal factoren af:

  • Grootte brandwond;
  • Diepte brandwond;
  • Omvang brandwond;
  • Plaats brandwond;
  • Leeftijd patiënt;
  • Bijkomende letsels.

Eerstegraads verbranding

Bij een eerstegraads verbranding is de huid alleen rood en pijnlijk. Dit gaat snel over en hoeft niet in een ziekenhuis of bij een brandwondencentrum te worden behandeld.

Tweedegraads brandwonden

Bij een oppervlakkige tweedegraads brandwond is de lederhuid beschadigd. De wond is rood, nat en pijnlijk. Bovendien kan er blaarvorming optreden. Bij een diepe tweedegraads brandwond is de lederhuid duidelijk aangetast. Er is duidelijk sprake van een wond die roodachtig/wit, nat en zeer pijnlijk is. Deze brandwonden kunnen na behandeling met een zalf of een speciaal verbandmiddel vanzelf genezen. Een tweedegraads brandwond is binnen twee à drie weken genezen.

Derdegraads brandwonden

Bij een derdegraads brandwond is de huid over de gehele dikte verloren gegaan. Deze wonden kunnen, tenzij ze heel klein zijn, alleen genezen door een huidtransplantatie. Bij ernstige diepe en uitgebreide verbrandingen kan de verbrande huid iemand erg ziek maken.

Veelvoorkomende oorzaken

Brandwonden kunnen door veel verschillende oorzaken ontstaan. Brandwonden kunnen worden veroorzaakt door vuur, hete vloeistoffen, contact met een heet voorwerp, straling, chemische stoffen of elektriciteit. In Nederland komen jaarlijks ongeveer 10.000 patiënten met een brandwond op een Spoedeisende Hulp. Ongeveer 650 patiënten worden in een brandwondencentrum opgenomen. Het merendeel van de brandwonden bij jonge kinderen wordt veroorzaakt door heet water, thee of koffie. De meeste brandwonden ontstaan dan ook in en rondom de woning.

Traumachirurgie
Alle aandoeningen & ziektebeelden van A tot Z