De meest gebruikte behandeling bij darmkanker is een operatie, waarbij de tumor met alle lymfeklieren in de buurt worden verwijderd. Bij dikke darmkanker bepaalt de plaats van de tumor welk deel van de darm moet worden verwijderd.
Endeldarmkanker wordt meestal behandeld met een combinatie van bestraling en chemotherapie, gevolgd door een operatie. Het soort operatie hangt af van het stadium van de ziekte en de afstand van de tumor tot de anus.
Meestal wordt de tumor volgens het ‘total mesorectal excision’ (TME) principe geopereerd. Hierbij wordt de darm met het omliggende vet- en klierweefsel verwijderd waarbij geprobeerd wordt de zenuwen in de buurt niet te beschadigen.
Voordelen behandelprogramma
Het gebruik van de da Vinci robot biedt een aantal voordelen voor u:
- Een kleinere operatiewond
- Minder pijn na de operatie
- Sneller herstel
- Kleinere littekens
- Kleinere kans op wondproblemen en littekenbreuken
- Minder kans op zenuwletsel in de buurt van de operatie, waardoor minder seksuele functiestoornissen en problemen met de blaasontlediging.
Er zijn verschillende soorten operaties mogelijk:
- Recto-sigmoïd resectie
Bij tumoren in het s-vormige laatste deel van de dikke darm voor de overgang naar de endeldarm (sigmoïd) wordt dit deel verwijderd. Hierbij wordt de dikke darm met de endeldarm verbonden. Bij deze operatie is de kans op een eindstandig stoma van de dikke darm wat groter dan bij andere operaties aan de dikke darm.
- Low anterior resectie
Als de tumor in de endeldarm zich voldoende ver van de anus bevindt, kan er een aansluiting gemaakt worden van dikke darm of sigmoïd op het korte stukje endeldarm wat dan resteert (‘low anterior resectie’). Vaak wordt tijdelijk een ontlastend dunne darmstoma aangelegd. Dit stoma kan, nadat de verbinding van dikke darm aan de endeldarm of anus genezen is, weer worden verwijderd door het met een operatie terug te plaatsen.
- Rectumamputatie
Als de tumor in het onderste deel van de endeldarm bevindt vlakbij de anus, dan is het onvermijdelijk dat ook de anus moet worden verwijderd (‘rectumamputatie’). Er wordt een blijvend stoma van de dikke darm aangelegd op de linker onderbuik omdat de natuurlijke uitgang (de anus) is verwijderd.
Voorbehandeling
Als de operatie is ingepland krijgt u informatie mee naar huis over de opname, de operatie, de verdoving (anesthesie) en een aantal vragenlijsten om in te vullen.
Bij de preoperatieve screening heeft u eerst een afspraak met een medewerker van deze polikliniek die met u de ingevulde vragenlijsten doorneemt, de lengte meet, het gewicht bepaalt, de bloeddruk en de hartfrequentie meet. Aansluitend volgt een gesprek met de anesthesioloog die met u de verdoving en intensieve zorg rondom de operatie bespreekt.
Tijdens de afspraken op de poliklinieken Chirurgie en Anesthesiologie wordt u zo goed mogelijk voorbereid op de operatie.
Snel behandeltraject
Het Maasstad Ziekenhuis vindt het belangrijk om patiënten snel te behandelen. Doordat het Maasstad Ziekenhuis meerdere da Vinci robots heeft, kunt u meestal binnen 2 weken na verwijzing bij de specialist terecht. En afhankelijk van het voorbehandelingstraject binnen 3-6 weken geopereerd worden.