Welke vaccinatie wel en welke niet
Om te begrijpen welke vaccinaties wel en niet gegeven mogen worden bij welke MS-therapie is enige uitleg nodig.
Vaccinaties werken doordat het lichaam wordt blootgesteld aan een dood of levend virus (dan wel een stukje ervan). Het lichaam maakt een afweer reactie, waarbij in de toekomst er bescherming is voor het virus.
In de regel zijn dode virussen veilig om mee te vaccineren, ongeacht welke afweerremmende therapie er wordt gebruikt.
Vaccinatie met verzwakte levende virussen kunnen potentieel gevaarlijk zijn, zeker bij sterkere MS-medicatie. Het lichaam is minder bij machte om het virus af te stoppen. Dit is de reden dat andere vaccinaties altijd met u behandelaar plaats moeten te vinden. Een voorbeeld van een verzwakt levend vaccin is het waterpokken of gele koorts vaccin.
Griepvaccinatie
Omdat MS een chronische ziekte is en de griep een (pseudo) schub kan uitlokken is het advies om wel het griepvaccin jaarlijks te vragen bij de huisarts (meestal staat u al standaard in het systeem als chronische patiënt). Er zijn ook wel studies waarbij MS-patiënten een schub krijgen kort na een vaccinatie. De kans hierop lijkt erg klein en valt in de praktijk mee. Al met al lijken de voordelen zoals benoemd op te wegen tegen de nadelen en dus raden we vaccinatie tegen de griep aan.
Het jaarlijkse griepvaccin is een dood virus. Het kan dus veilig gegeven worden aan patiënten met injectie, tabletbehandelingen. Een uitzondering zijn de bepaalde infuusbehandelingen zoals ocrelizumab, alemtuzumab en tabletkuren met cladribine waarbij de afweerresponse minder krachtig is kort na de infusie, zeker als er ook sprake is van lage afweercellen in het bloed (lymfocyten). Een dood vaccin is dan niet onveilig maar biedt dan minder bescherming tegen de griep. Het is dan beter om 8 weken te wachten na de infusie voor een optimale werkzaamheid van de vaccinatie. Dit hangt ook wel samen met uw bloeduitslagen (hoe laag de witte bloedcellen zijn in uw bloed). Uw MS-verpleegkundige/behandelaar kan u hierover informeren wat de beste timing is.
Reisvaccinaties
Zoals gesteld is het gele koorts vaccin een verzwakt levend vaccin. Mocht u bepaalde reisambities hebben waarbij vaccinaties van tevoren noodzakelijk zijn is het raadzaam om dit voor de aanvang van een sterkere therapie in te zetten. Na de vaccinatie kan u dan starten met de MS-medicatie. Als u eenmaal gestart bent met b.v. een halfjaarlijkse infuus therapie kan het zeer lang duren voordat vaccineren met een levend virus weer mogelijk/verstandig is. Wij verwijzen patiënten in de praktijk hier vaak voor naar de travel clinic, ook ter oriëntatie.
Coronavirus/vaccinatie
In het Maasstad Ziekenhuis is er voor gekozen om alle informatie omtrent het coronavirus (COVID-19) te bundelen. Voor de duur van de pandemie verwijzen wij u naar deze pagina.
Voor het beste advies rondom de coronavaccinatie en uw ziekte verwijzen wij u tevens naar uw MS-verpleegkundige en/of behandeld neuroloog.