Dat is onder andere afhankelijk van de ernst van de klachten. Hierbij is de mate van ziek zijn van belang, maar ook hoe vaak uw kind ziek is. Vanzelfsprekend hangt het hierbij van de klachten af, of alleen de neusamandel of zowel keel- als neusamandelen verwijderd zullen worden.
De leeftijd van het kind speelt eveneens een rol. Hoe jonger het kind hoe terughoudender uw arts zal zijn. Een absolute leeftijdsgrens is er niet. De ernst van de klachten is en blijft de belangrijkste factor.
Volledige of gedeeltelijke verwijdering
Bij de neusamandel wordt het middelste, meest verdikte gedeelte verwijderd. Volledige verwijdering is niet mogelijk. De neusamandel kan vanuit de randen aangroeien en soms na een verloop van tijd weer klachten geven. De keelamandelen kunnen in principe wel volledig worden weggehaald, soms groeit er echter vanaf de tongamandel nog een restje uit.
Geen gevolgen voor afweer
De amandelen vormen maar een klein gedeelte van het lymfkliersysteem van het lichaam. Eventuele verwijdering van de amandelen heeft daarom geen merkbare gevolgen voor de afweer.