De operatie wordt uitgevoerd via een snee van 10 tot 20 cm over de voorkant van de knie. Het aangetaste gewricht wordt verwijderd waarna de prothese wordt geplaatst. Wij maken gebruik van het CarboJet CO2 systeem. Met hoge druk wordt met behulp van CO2 het bot schoon geblazen maar ook droog geblazen. Bloed, vocht en beenmerg worden op deze manier verwijderd waardoor het cement beter en verder in het bot kan binnendringen. Inmiddels is in laboratoriumstudies voldoende aangetoond dat daardoor de fixatie in het bot veel beter is dan wanneer er gebruik gemaakt wordt van meer gebruikelijke systemen waarbij het bot wordt schoongemaakt met fysiologisch zout. Daarnaast heeft CarboJet bewezen veilig te zijn.
Figuur 1 (bovenin), de tibia na het afzagen van het bot.
Figuur 2 (midden), de tibia na het afzagen van het bot en het reinigen, gebruikmakend van de gebruikelijke methode waarbij met fysiologisch zout en een spoelsysteem wordt gereinigd.
Figuur 3 (onderaan), tibia na reiniging met de CarboJet CO2 techniek.
Deze techniek wordt in ons ziekenhuis gebruikt sinds begin 2016. Wij zijn zeer tevreden over het gebruik en verwachten ook dat daardoor op lange termijn de knieprotheses die gebruikmakend van deze techniek zijn ingebracht langer gefixeerd zullen blijven in het bot.
In Nederland worden op jaarbasis bijna 25.000 totale knieprotheses geplaatst. De belangrijkste reden voor het falen van een totale knieprothese op lange termijn is mechanische loslating. Dit versterkt ons in het idee dat een goede bevestiging van de prothese in het bot bepalend is voor goede resultaten op de lange termijn. Uw orthopedisch chirurg vertelt u graag waarom hij van mening is dat het gebruik van de CO2-techniek een betere fixatie geeft van uw knieprothese.
De gebruikte hechtingen of nietjes worden na twee à drie weken verwijderd.