23-02-2024

Interview met kinderarts Frank Smit over RS-virus in AD

In het AD van 23 februari vertelt kinderarts Frank Smit over het RS-virus, een veelvoorkomend luchtwegvirus dat vooral baby’s en jonge kinderen treft. Dit gebeurt met name tijdens de koudere maanden, van november tot maart. Ongeveer 1 op de 60 kinderen jonger dan één jaar wordt zo ziek dat het in het ziekenhuis moeten worden opgenomen.

Bij de meeste volwassenen en kinderen ouder dan twee jaar geeft het RS-virus alleen een beetje verkoudheid, zoals een snotneus, hoesten, oorpijn, en soms koorts. Dit gaat meestal binnen een week weg. Maar bij baby’s die er ernstig ziek van worden, kan het beginnen als een gewone verkoudheid en dan erger worden. Ze kunnen moeilijk ademen, piepen bij het ademen, sneller ademen, hun borstkas kan intrekken, ze hoesten, spugen slijm uit en drinken minder. Soms kunnen ze ademstops krijgen, wat ernstige gevolgen kan hebben. Als een baby deze klachten heeft, is het belangrijk om meteen contact op te nemen met de huisarts.

Risico grootst voor kwetsbare baby's
Het RS-virus is extra gevaarlijk voor baby's die te vroeg geboren zijn, baby's met problemen aan het hart of bijv. het syndroom van Down. Zij zijn vatbaarder voor infecties en hun longen zijn vaak minder goed ontwikkeld, waardoor ze kwetsbaarder zijn. Ook gezonde baby's kunnen ernstig ziek worden. In sommige gevallen kan het RS-virus ook gevaarlijk zijn voor volwassenen, vooral voor ouderen en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen.

Vaccins zijn in ontwikkeling
Er is geen medicijn specifiek voor het RS-virus. Behandeling richt zich vooral op het ondersteunen van de ademhaling en het binnenkrijgen van voldoende vocht en voeding. Er zijn vaccins in ontwikkeling om te helpen beschermen tegen het virus.

Verspreiding proberen te voorkomen
Om verspreiding zoveel mogelijk te voorkomen, is het belangrijk om goede hygiënemaatregelen te volgen, zoals regelmatig handen wassen en hoesten in je elleboog. Als je een baby thuis hebt, is het verstandig om geen verkouden mensen te ontvangen. En als je zelf verkouden bent, ga dan niet op kraamvisite.

Het volledige AD-artikel is hier te lezen.