Lees meer over Defecatie Expertise Centrum
Het Defecatie Expertise Centrum van het Maasstad Ziekenhuis is bedoeld voor kinderen en volwassenen met ontlastingsproblemen. Het Defecatie Expertise Centrum is een overkoepelende term voor twee poliklinieken waar mensen met ontlastingsproblemen geholpen worden. Kinderen/adolescenten kunnen terecht bij de Poeppoli op de polikliniek Kindergeneeskunde. Volwassenen kunnen terecht bij de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten.
In het Defecatie Expertise Centrum van het Maasstad Ziekenhuis kunt u terecht voor hoogstaande zorg op het gebied van ontlastingsproblemen, bijvoorbeeld ontlastingsincontinentie, (chronische) obstipatie, evacuatieproblemen en een prikkelbare darm. Afspraken vinden plaats op de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten.
Klachten, verwijzing en een afspraak maken
Als er sprake is van één of meer van onderstaande klachten is het raadzaam om uw huisarts te bezoeken:
- ontlastingverlies (fecale incontinentie);
- moeilijke stoelgang of verstopping (obstipatie) die niet goed reageert op medicatie;
- prikkelbare darmsyndroom (PDS);
- problemen met het uitkrijgen van de ontlasting (evacuatiestoornis).
Uw huisarts kan u verwijzen naar het Defecatie Expertise Centrum op de polikliniek Maag-, Darm- en Leverziekten. Met de verwijzing van uw huisarts maakt u een afspraak op de polikliniek Maag- Darm- en Leverziekten via (010) 291 22 10.
Wordt u verwezen door een ander ziekenhuis naar het Maasstad Ziekenhuis? Dan moeten de uitslagen en beelden van de al verrichte onderzoeken op CD samen met de verwijsbrief één week vóór uw afspraak bij ons binnen zijn.
Behandelteam
Uw behandelteam bestaat uit medisch specialisten en een verpleegkundig specialist met de specialisatie ontlastingsincontinentie, (chronische) obstipatie, evacuatieproblemen en prikkelbare darm. We werken volgens de actuele wetenschappelijke inzichten over mogelijke therapieën.
Voorbereiding en eerste afspraak op de polikliniek
U kunt zich goed voorbereiden op uw afspraak op de polikliniek door onderstaande punten te volgen:
- schrijf op wanneer uw klachten zijn begonnen en hoe ze veranderd zijn gedurende de tijd;
- schrijf op welke vitamines en supplementen u inneemt;
- neem uw medicijnlijst mee;
- veranderingen in uw leven kunnen ook een factor zijn in het ontstaan van of verergeren van darmklachten. Denk hier over na en bespreek dit met uw behandelaar tijdens uw afspraak;
- schrijf uw vragen op, zodat u ze niet vergeet te stellen aan de behandelaar op de polikliniek.
Eerste afspraak op de polikliniek
De behandelaar brengt met een vragenlijst de aard en ernst van uw klachten in kaart. Deze vragenlijst wordt soms al vóór het eerste gesprek in het ziekenhuis naar u toegestuurd. Vragen die u kunt verwachten gaan bijvoorbeeld over uw ontlastingspatroon:
- hoe vaak heeft u ontlasting,
- hoe ziet uw ontlasting eruit,
- hoe hard of zacht is uw ontlasting,
- heeft u bloed of slijm bij de ontlasting,
- doet ontlasten pijn, en/of
- is uw huid rondom de anus geïrriteerd of pijnlijk?
Tijdens het eerste gesprek kunnen ook vragen gesteld worden over hoe het gaat met plassen en of u activiteiten vermijdt vanwege uw klachten. Vrouwen die bevallen zijn vragen we hoe dat is verlopen. Ook kunnen vragen gesteld worden over mogelijke problemen bij vrijen, anale seks en of u in uw leven psychisch , lichamelijk of seksueel bent misbruikt.
Na het invullen van de vragenlijst (anamnese) wordt er lichamelijk onderzoek bij u gedaan. Zo hoopt de behandelaar een verklaring te vinden voor uw klachten. Afhankelijk van uw klachten wordt gekeken welk onderzoek voor u noodzakelijk is. Vaak is dat een inwendig onderzoek van de anus (poepgaatje) en/of vagina.
(Vervolg)onderzoek en behandeling (volwassenen)
Afhankelijk van uw klachten wordt gekeken welk onderzoek voor u noodzakelijk is. Vaak is dat een inwendig onderzoek van de anus (poepgaatje) en/of vagina.
- Bij het onderzoek van de anus (poepgaatje) ligt u op uw linkerzij met opgetrokken knieën. De behandelaar doet onderzoek met een vinger (in een handschoen met glijmiddel ingesmeerd). Tijdens het onderzoek wordt u gevraagd aan te spannen en te persen.
- Het onderzoek van de vagina wordt alleen uitgevoerd als er verdenking is op verzakkingen.
- Het onderzoeken van de buik wordt alleen gedaan op indicatie. Er wordt dan met een stethoscoop naar de darmgeluiden geluisterd en de buik wordt met de handen onderzocht.
Daarnaast zijn verschillende onderzoeken mogelijk die ingezet kunnen worden om de oorzaak van uw klachten te kunnen vaststellen:
- anale manometrie
- colonoscopie
- defecografie/MRI defecografie
- endo-anale echo
- proctoscopie
- sigmoidoscopie
Na de anamnese (de vragenlijst) en (indien nodig) aanvullend onderzoek wordt een behandelplan opgesteld en met u besproken. Het behandelplan wordt ook besproken in het multidisciplinair overleg. Hierbij zijn artsen, paramedici en verpleegkundigen betrokken die veel weten van ontlastingsproblemen. Als u ook nog andere problemen heeft met betrekking tot de bekkenbodem, wordt dit ook besproken in het bekkenbodemoverleg. Hier nemen naast de MDL-arts en de verpleegkundig specialist ook een gynaecoloog, uroloog, psycholoog, bekkenfysiotherapeut en een seksuoloog aan deel.
Voor deze kinderen en ouders is er de Poeppoli van het Maasstad Ziekenhuis. Ruim 75 procent van de kinderen die hier komt, is vaak binnen drie tot zes maanden grotendeels van hun klachten af.
Klachten
Kinderen worden verwezen naar de Poeppoli indien er sprake is van één of meer van de volgende klachten:
- langdurige verstopping van ontlasting die niet goed regeert op medicatie (obstipatie welke onvoldoende reageert op laxerende medicatie);
- verlies van ontlasting (fecesincontinentie);
- verstopping door ophoudgedrag waardoor, pijn en angst kan ontstaan (obstipatie);
- gedrags- en ontwikkelingsproblemen en daarbij langdurige verstopping van ontlasting (chronische obstipatie) of verlies van ontlasting (fecesincontinentie).
Voor meer informatie verwijzen we u naar de Poeppoli.