Nierkanker
In Nederland wordt per jaar bij circa 1700 mensen nierkanker vastgesteld, van wie 60% mannen zijn en 40% vrouwen. Nierkanker kan op alle leeftijden voorkomen, maar het gebeurt voornamelijk tussen de 55 en 75 jaar. Niertumoren worden steeds vaker vroegtijdig ontdekt. Dit is vaak bij toeval tijdens een onderzoek.
Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren. Goedaardige tumoren in de nieren behoeven in principe geen behandeling. Alleen bij kwaadaardige tumoren is er sprake van kanker. Hierbij is sprake van een woekering van cellen die uitgaan van het nierweefsel of het verzamelsysteem van de nier.
Niertumoren worden steeds vaker vroegtijdig ontdekt (als ze nog klein zijn). Dit is vaak bij toeval tijdens een ander onderzoek. Tumoren van het slijmvlies van de nier (verzamelsysteem) veroorzaken meestal bloed in de urine. Indien de kanker zich tot de nier of het opvangsysteem van de nier beperkt, kan de patiënt over het algemeen genezen door (een deel van) de nier operatief te verwijderen. Het gedeeltelijk verwijderen van het aangedane deel van de nier is uiteraard voordelig voor het behoud van de nierfunctie.
Soms moet de gehele nier met of zonder urineleider (ureter) worden verwijderd. Afhankelijk van de grootte en de plaats van de tumor kan besloten worden de nier gedeeltelijk te verwijderen (partiële nefrectomie) of de nier helemaal te verwijderen (radicale nefrectomie).
Het chirurgisch verwijderen van de tumor geeft de enige kans op volledige genezing. Zogenoemde focale behandelingen als radio frequente ablatie of cryo (aanprikken van de tumor en het op hoge temperatuur brengen of juist bevriezen) zijn vooral geschikt voor oudere patiënten die over het algemeen in minder goede conditie zijn.
Niertumoren zijn weinig tot niet radio - of chemogevoelig.