Niet-operatieve behandeling
Vaak kan worden volstaan met een niet-operatieve behandeling. Vanzelfsprekend is dit afhankelijk van het type polsbreuk.
- Als er geen belangrijke verplaatsing is van het bot betreft de niet-operatieve behandelingsoptie:
Gipsspalk
In de eerste week wordt er bij de aanleg van de gipsspalk ruimte gehouden voor het zwellen van de pols. Deze gipsspalk wordt na de eerste week vervangen. De duur van de gipsbehandeling varieert van 4 tot 6 weken.
- Als er verplaatsing is van de botstukken betreft de niet-operatieve behandelingsoptie:
Repositie gevolgd door gipsspalk
Bij een repositie wordt de pols plaatselijk verdoofd, waarna de botstukken teruggezet worden op de oorspronkelijke positie. Na het ‘zetten’ wordt er een gipsspalk aangelegd. Gezette fracturen dienen minimaal 5 weken in gips rust te houden. Na een week (en soms ook nog eens na 2 weken) volgt controle op de stand van de fractuur. Bij een afwijkende stand kan een operatie worden overwogen.
Operatieve behandeling
Wanneer het ‘zetten’ van de breuk niet goed mogelijk is, of wanneer er na het ‘zetten’ geen juiste stand wordt bereikt, of de breuk niet stabiel is, wordt er gekozen voor een operatieve behandeling. Afhankelijk van het type breuk en de botkwaliteit wordt er gekozen voor een van onderstaande opties om de botten te stabiliseren en op de plaats te houden:
- Pennetjes
- Plaat en schroeven
- Externe fixateur: een hekwerk (metaal of kunststof) dat buiten het lichaam de botdelen op de plaats houdt.
De specialist weet veelal voor de operatie welke techniek gebruikt zal worden en zal dit met u bespreken.
Voor de operatie
Voor de operatie dient u (indien mogelijk met het oog op de spoed van de operatie) rekening te houden met onderstaande zaken:
- Neem een begeleider mee naar het ziekenhuis om u na de operatie te helpen bij het aankleden en/of vervoer naar huis.
- Draag geen sieraden of nagellak.
- Haal alvast pijnstilling in huis (paracetamol, indien nodig krijgt u een recept voor extra pijnstilling).
- Geef eventuele allergieën voor de ingreep door aan de arts.
- Stop in overleg met de arts enkele dagen voor de operatie met bloedverdunnende medicatie. U kunt dit één dag na de operatie weer hervatten.
Operatie
Tijdens de operatie ligt u op uw rug met uw arm opzij. De operatie gebeurt vaak in dagbehandeling onder verdoving van de gehele arm of onder volledige anesthesie. Afhankelijk van de breuk en techniek wordt er een snede gemaakt. De breuk wordt gelokaliseerd en geïnspecteerd. Tevens wordt er gekeken naar schade aan omringende weefsels zoals pezen, bloedvaten, zenuwen, banden en spieren. Afhankelijk van de bevindingen wordt er gekozen voor pennetjes, plaat en schroeven of een externe fixateur.