Niet-operatieve behandeling
De niet-operatieve behandelingsoptie heeft de voorkeur en kan bestaan uit:
- Rust
- Pijnstilling met zogenaamde ontstekingsremmers.
- Injecties met ontstekingsremmers (corticosteroïden) in de gewrichtsspleet.
- Spalktherapie waarbij het eindgewricht wordt ontlast.
Operatieve behandeling
Er wordt gekozen voor een operatie wanneer er sprake is van vergevorderde slijtage of patiënten die niet reageren op de niet-operatieve behandeling.
Operatieve behandelingsopties zijn:
- DIP gewrichtsprothese
Bij deze operatie wordt het aangetaste gewricht vervangen door een metalen of kunststof gewrichtsprothese. De protheses die op dit moment beschikbaar zijn achten wij niet goed genoeg om een goed resultaat te behalen. In het Maasstad Ziekenhuis wordt daarom nog geen gebruik gemaakt van deze techniek.
- DIP artrodese
Hierbij wordt het DIP gewricht vastgezet. Na de ingreep kunt u uw vinger bijna normaal gebruiken doordat de andere gewrichten de functie overnemen. Voordeel van deze ingreep is een relatief snel herstel.
Voor de operatie
Voor de operatie dient u rekening te houden met onderstaande zaken:
- Neem een begeleider mee naar het ziekenhuis om u na de operatie te helpen met het aankleden en/of vervoer naar huis.
- Draag geen sieraden of nagellak.
- Haal alvast pijnstilling in huis (paracetamol, indien nodig krijgt u een recept voor extra pijnstilling).
- Geef eventuele allergieën voor de ingreep door aan de arts.
- Stop in overleg met de arts enkele dagen voor de operatie met bloedverdunnende medicatie. U kunt dit één dag na de operatie weer hervatten.
De operatie
DIP artrodese
Tijdens de operatie ligt u op de rug met uw arm opzij. De operatie gebeurt poliklinisch onder lokale verdoving of in dagbehandeling onder verdoving van de gehele arm. Slechts zelden wordt gekozen voor volledige anesthesie.
Aan de bovenzijde van de vinger wordt een snede over het DIP gewricht gemaakt. Het DIP gewricht wordt gelokaliseerd en de kraakbeenlaag wordt verwijderd. Vervolgens worden het bovenste en middelste vingerkootje aan elkaar vastgezet met behulp van één of meerdere metalen pin(nen) en/of ijzerdraad. De huid wordt tenslotte gesloten.