14-11-2024

Directeur-Generaal Curatieve Zorg bezoekt Maasstad Ziekenhuis

Deze week verwelkomde het Maasstad Ziekenhuis Barbara Goezinne, de directeur-generaal Curatieve Zorg van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), tijdens de Nationale Klimaatweek. Dit initiatief wil burgers, bedrijven en gemeenten in heel Nederland inspireren om duurzamer te leven, wonen en reizen.

Sinds 2020 heeft het ziekenhuis een duurzaamheidsprogramma, dat in de afgelopen jaren aanzienlijk is gegroeid en inmiddels een uitgebreid duurzaamheidsbeleid, een zilveren certificaat van de Milieuthermometer, een klankbordgroep en maar liefst 17 enthousiaste groene teams omvat.

Na een hartelijke ontvangst door bestuurder Sander Dekker, kreeg Goezinne een rondleiding langs verschillende duurzaamheidsprojecten. Ze werd geïnformeerd over de verduurzaming van vastgoed en techniek, zoals de nieuwe energiezuinige motoren in de luchtbehandelingskasten.

Duurzame acties

Een hoogtepunt was een bezoek aan de operatiekamers, waar de uitstoot van narcosegassen aanzienlijk is verminderd door de inzet van propofol via een infuus en het opvangen van narcosegassen. De opgevangen gassen kunnen worden hergebruikt. Ook is het gescheiden inzamelen van schoon OK-afval getoond, zoals papier en plastic.

Vervolgens werd het logistieke terrein onder de loep genomen, dat recentelijk is heringericht voor efficiënte opslag van recyclebaar afval.

Het bezoek werd afgesloten met een goed gesprek over de verduurzaming van de zorg en de uitdagingen die nog overwonnen moeten worden.

De zorgsector heeft een aanzienlijke impact op de totale CO2-uitstoot, zo’n 7%, maar ook 4% van het afval en 13% van de grondstoffen. Voor verdere verduurzaming is het noodzakelijk om afval en grondstofverbruik te verminderen en meer op duurzame materialen in te zetten.

Daarvoor is het nodig wet- en regelgeving rondom opslag, vervoer en verwerking afval ziekenhuizen te herzien. Veel afval kan hergebruikt worden, maar strenge regelgeving rond ziekenhuisafval vormt vaak een obstakel. Een nauwe samenwerking tussen de overheid en de zorgsector is essentieel om deze uitdagingen aan te pakken. Ook de kosten van verduurzaming kunnen een drempel vormen, wat extra aandacht vereist.

Rotterdamse lef

Goezinne, sprak haar enthousiasme uit over de initiatieven de ze gezien heeft en de energie die er vanaf straalt bij alle betrokkenen.

“Op de weg naar een duurzamere samenleving en de verduurzaming van de zorg is lef essentieel. We moeten durven af te wijken van de gebaande paden en niet te risicomijdend zijn bij het aanpassen van wet- en regelgeving. Wat ik hier in het Maasstad Ziekenhuis heb gezien, is een prachtig voorbeeld van Rotterdamse lef gecombineerd met gezond verstand.”

Aldus Barbara Goezinne.

Na een inspirerend bezoek, vol waardevolle uitwisselingen, bedankte Sander de directeur-generaal voor haar bezoek onder het uitreiken van een potje honing van onze eigen Maasstadbijen.