- het doen van oefeningen;
- het op een andere manier leren uitvoeren van een activiteit;
- het aanpassen van een activiteit of de omgeving;
- het leren omgaan met klachten, bijvoorbeeld energieverdeling;
- het voorkomen van klachten (preventie);
- het geven van voorlichting aan mantelzorgers en naaste familie en vrienden.
Het doen van oefeningen
Het oefenen is gericht op het verbeteren van bewegingen en handelingen die nodig zijn voor de dagelijkse activiteiten. Denk hierbij aan koken in de oefenkeuken, het opstaan van het toilet, het omdraaien in bed, het strekken en buigen van de vingers, enzovoorts.
Het op een andere manier leren uitvoeren van een activiteit
Als verbetering van bewegingen en handelingen niet (meer) mogelijk is, dan leert de ergotherapeut u hoe u bewegingen en handelingen op een nieuwe of andere manier kunt uitvoeren. Zoals het aanleren van aardappels schillen en schoenveters strikken met 1 hand.
Het aanpassen van een activiteit of de omgeving
Kunt u bewegingen en handelingen niet meer verbeteren of op een andere of nieuwe manier aanleren, dan kijkt een ergotherapeut samen met u naar mogelijke aanpassingen van de activiteit, de omgeving, of van het materiaal.
Dit kan zijn door inzet van kleine hulpmiddelen zoals speciaal bestek of sleutelverdikker, maar ook door woningaanpassingen zoals een toiletverhoging of aangepaste werkplek.
Het leren omgaan met klachten
Wat veel voorkomt is moeite hebben om de energie te verdelen over een dag of een week door de klachten van de aandoening. U kunt merken dat u geen zin meer hebt om activiteiten te ondernemen omdat er geen rustpunten zijn of omdat u niet durft aan te geven dat u even moet zitten. Door dit soort situaties krijgt u het gevoel steeds over uw grenzen te gaan.
De ergotherapeut kan u leren een balans te vinden tussen wat u doet en wat u aan kan. De ergotherapeut gaat met u in gesprek en helpt u uw grenzen te herkennen en te bewaken. En ook hoe u dit naar mensen in uw omgeving toe kenbaar kunt maken.
Het voorkomen van klachten (preventie)
Uw dagelijkse handelingen voert u uit op de manier die u gewend bent, maar soms is die manier niet goed voor uw lichaam. De ergotherapeut gaat met u mee denken hoe u klachten kunt voorkomen en eventuele aanwezige klachten kunt verminderen.
U kunt denken aan adviezen over gewrichtsbescherming (pannen afgieten, potjes openmaken) en ergonomische principes (hoe u iets tilt of van de grond pakt zonder de rug teveel te belasten).